top of page

Santa Eulàlia 2016!


Barcelona celebrarà del 11 al 14 de febrer les Festes de Santa Eulàlia

Barcelona està de festa! Del 11 al 14 de febrer la ciutat comtal celebra la seva Festa Major d’hivern en honor a la copatrona barcelonina, Santa Eulàlia. Aquest cap de setmana la ciutat està de festa gran, amb una gran presència de cultura popular.

‘’ La cultura popular surt al carrer i, de nit, la llum transforma la ciutat. A més, la comunitat xinesa convida a tothom a celebrar l’arribada de l’any del mico, i la Mitja Marató de Barcelona espera trencar rècords.’’

Les figures de Barcelona i Mataró, la ciutat convidada d’enguany, així com les tradicions populars, prenen els carrers. No us podeu perdre les diverses cercaviles que se celebren al centre i la Diada Castellera de diumenge, la primera de l’any. A més, hi ha portes obertes als museus de la ciutat.

‘’Amb el Pregó de la Laia, l’espectacle inaugural i els Protocols de l’Àliga, ha arrencat les festes d’hivern barcelonines’’

11 de febrer

Aquest dijous 11 ha començat les Festes de Santa Eulàlia 2016, amb el Pregó de la Laia amb més de 800 alumnes de diverses escoles de Barcelona i amb la presència de l’alcaldessa, Ada Colau, i altres càrrecs de l’Ajuntament. Al vespre, a les 20h, la plaça de Sant Jaume ha viscut l’espectacle inaugural ‘’Dansem amb la llum’’, un espectacle de música amb pèndols de llum i làsers. Tot seguit, i des de la mateixa plaça, s’ha iniciat els Protocols de l’Àliga, amb una passejada pels carrers del barri de la Ribera. La cercavila ha finalitzat dintre de la basílica de Santa Maria del Mar. Allà, al presbiteri i davant de l’altar major, s’ha realitzat un dels actes més emotius i solemne de la celebració, el ball de l’Àliga de la ciutat.

‘’La festa continua amb la diada de la copatrona, la trobada de gegants de Ciutat Vella, el Correfoc i la Diada Castellera, entre d’altres activitats’’

Demà, divendres 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, és dia festiu a la capital catalana. De bon matí, a la plaça de Sant Jaume hi haurà la celebració del Penó de Santa Eulàlia. Però abans, a tres quarts de nou del matí, haurà sortit des del Palau de la Virreina la gegantona Laia en cercavila. Una passejada de propina, poc habitual, gràcies a que enguany el 12 de febrer escau en festiu. A mig matí, cap a les deu, serà torn de la Moixiganga i els Falcons de Barcelona, que ens faran gaudir de les seves exhibicions. També hi haurà la XIII Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils i la XII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia.

A la tarda tindrà lloc la tradicional Passejada de les Laies, que anirà des de la plaça de Sant Josep Oriol i pels carrers del gòtic barceloní fins a la plaça Sant Jaume. Per la diada de Santa Eulàlia, les gegantes de Ciutat Vella canvien de nom i passen a dir-se Laia per celebrar un dels actes més antics i significatius de la Festa Major d’Hivern.

13 de febrer

A les deu del matí arrencarà la cercavila del Ball de Bastons de Barcelona, des de la plaça Nova fins a la plaça Sant Jaume. A més, començarà la plantada de les figures participants a la XIII Trobada de gegantons infantils i d’escoles de Barcelona a la plaça Comercial, fora del Born Centre Cultural, on un munt d’aquestes han estat exposades durant una setmana. A les onze s’iniciarà la cercavila de la trobada que conduirà els gegantons i capgrossos fins la plaça Sant Jaume.

La tarda de dissabte començarà amb la IX Ballada i cercavila de gegantons de Barcelona, que des de davant del Born i fins l’Ajuntament de Barcelona, ballaran en cercavila la gegantona Laia, en Perot lo Lladre, els gegantons del Pi o els de la Barceloneta, entre d’altres que formen la comitiva. A les 17h a la plaça Reial hi haurà la V Trobada de Tabalers, on un any més els tabalers de les colles de Diables i Bestiari de Barcelona donaran so als Batecs de Santa Eulàlia pel barri gòtic. A les 18h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, començarà la Musica Reservata de Barcelona.

Quan ja és fosc, les bèsties i els diables surten a cremar la ciutat. A dos quarts de set i, des de la plaça de Sant Jaume i fins la plaça Reial, es donarà lloc l’inici del Correfoc dels diables petits. A les 20h del vespre, davant de la Catedral de Barcelona, arrencarà el Correfoc de Santa Eulàlia, on diables i bèsties faran gaudir d’un bon vespre de foc i soroll de tabal pels voltants de la plaça Nova. Dissabte acabarà amb l’espectacle de dansa a la Catedral anomenat Eulàlia, que s’iniciarà a les 21h.

14 de febrer

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del Barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la Festa Major d’hivern. A les deu del matí, tindrà lloc la XXXV Trobada de Gegants de Ciutat Vella i el Seguici de Santa Eulàlia, amb la plantada de les figures participants a la plaça Reial. A les onze, amb la gegantona Laia i el Penó de Santa Eulàlia com a liders de la cercavila, i seguits de l’Àliga, el Lleó i altres membres del bestiari històric i festiu, els Gegants de la Ciutat, i la resta de gegants, nans i gegantons, començarà la cercavila. Un dels moments més màgics de la passejada té lloc a la Baixada de Santa Eulàlia, on els diferents elements de la comitiva festiva homenatgen a la copatrona de Barcelona, davant de la seva imatge que hi ha en una capelleta al carrer. A les 12h la cercavila arribarà a la plaça de Sant Jaume i, a dos quarts d’una aproximadament, es farà el ball de la Laia, el de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova. Durant el matí també haurà la VIII Trobada de Puntaires al Portal de l’Àngel i al carrer dels Arcs i, les desfilades musicals i gran Big Band des de la plaça de Catalunya. Al migdia, a dos quarts d’una, sortiran des de la plaça Nova les cercaviles de les colles castelleres fins a plaça. Allà, cap a l’una del migdia, arrencarà la Diada Castellera, la primera de l’any, amb la presència de les colles castelleres de Barcelona i, enguany també, amb els Capgrossos de Mataró, ciutat convidada, a la plaça de Sant Jaume.

‘’Mataró, ciutat convidada a les Festes de Santa Eulàlia’’

Aquestes Festes de Santa Eulàlia 2016, la capital del Maresme, Mataró, ha estat la ciutat convidada. Des del 30 de gener i fins dissabte 13, el seu ric patrimoni festiu amb el conjunt geganter i el bestiari de correfoc, es pot contemplar al Palau de la Virreina.

Diumenge 14, i com ja es tradicional els diumenges a la tarda de les darreres festes d’hivern barcelonines, el Seguici Festiu de Mataró ballarà pels carrers de Barcelona. A les cinc de la tarda arrencarà la cercavila dels elements de cultura popular mataronins. La passejada anirà des de les portes del Palau de la Virreina fins la plaça de Sant Jaume, passant per La Rambla i el carrer Ferran. A dos quarts de sis, i en el bell mig de la plaça de Sant Jaume, s’hi realitzarà una mostra de balls i, a un quart de sis, hi haurà la mostra de foc. Acabada l’exhibició, el seguici mataroní tornarà a la Virreina amb el mateix recorregut però a l’invers.

Seguici Festiu de Mataró. La Família Robafaves, l’Àliga, els Nans, el Drac i el Dragalió, la Momerota i la Momeroteta i les Diableses, formen el Seguici Festiu de Mataró.

‘’Quan es fosc, regna la llum’’

Per cinquè any consecutiu, durant les Festes de Santa Eulàlia, la ciutat també és ben viva de nit. El festival lumínic Llum BCN transforma diversos punts de Ciutat Vella, amb 24 instal·lacions lluminoses creades per alumnes i professionals del disseny. Inclou catorze patis de palaus i edificis emblemàtics i podeu traçar el vostre recorregut guiats pels camins il·luminats.

‘’Benvingut, any del mico!’’

La ciutat celebra l’arribada de l’any nou xinès aquest dissabte, amb unacercavila multicultural que aplega espectacles tradicionals xinesos i catalans. És la festivitat més important per a la comunitat xinesa de tot el món, i en aquesta ocasió es dóna la benvinguda a l’any del mico. La rua comença a les 11.30 hores al parc de l’Estació del Nord i acaba a l’Arc de Triomf amb un espectacle final.

‘’Una cursa de rècord’’

En esports, us convidem a animar els valents que s’enfronten a la Mitja Marató de Barcelona. Aquesta edició pot ser de rècord, perquè se n’ha modificat el recorregut. D’aquesta manera, passa per vies més amples i més còmodes per als corredors. L’organització, a més, preveu també un rècord de participants.

PER MÉS INFORMACIÓ: http://lameva.barcelona.cat/santaeulalia


Entradas destacadas
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Entradas recientes
bottom of page