top of page

En Joan i na Marieta es preparen per a la Festa Major de Sant Cugat del Vallès


Del 28 al 3 de juliol de 2016, Sant Cugat del Vallès celebrarà la seva Festa Major en honor a Sant Pere, patró de la ciutat. Com ja és tradicional, els Gegants sancugatencs participaran en el Seguici d’Inici de la Festa Major, en el Seguici Nocturn i en el Seguici de Sant Pere, que enguany estrenen protocol. A més, en Joan i na Marieta encapçalaran el ball del ‘’Paga-li, Joan’’, i seran amfitrions de la 30ª Trobada de Gegants.

Enguany, però la festa la viuran amb novetats: La Marieta i en Joan estrenaran vestits i el dissabte 2 de juliol, durant la celebració de la trobada gegantera es presentarà en públic el nou membre de la família gegantera de Sant Cugat. D’altra banda, durant tota la Festa Major, els Geganters de Sant Cugat promouran la campanya ‘’Les Gegantes amb tu’’ que vol recaptar diners per a la lluïta contra el càncer.

Els vestits nous dels gegants

Els gegants sancugatencs Joan i Marieta estrenaran nova indumentària que es podrà veure per primera vegada durant el Seguici d’Inici de Festa Major. La nova vestimenta dels gegants són obra del Taller d’Escultura Casserras de Solsona, el mateix taller que va construir les figures fa prop de 30 anys. Els nous vestits no presenten gaires canvis respecte als anteriors, ja que la indumentària conserva la imatge dels pagesos benestants de finals del segle XVIII per festa gran, segons l’estudi realitzat en el seu dia per Joan Tortosa.

Els elements de la roba són els mateixos, la mantellina blanca, mocador blau clapejat i el davantal verd de la Marieta. Varia una mica el color de la faldilla que ara serà de color teula. En el cas del Joan, es mantenen els colors i l’aparença global és la mateixa. Cal dir, que els nous vestits són més lleugers, la qual cosa facilitarà als portadors fer dansar els gegants.

30ª Trobada de Gegants i Capgrossos

Dins la Festa Major, la Colla de Geganters de Sant Cugat organitza la seva 30ª Trobada de Gegants que es celebrarà el pròxim dissabte 2 de juliol. L’esdeveniment començarà a les 17h a la plaça de la Vila i a les 18h arrencarà la cercavila gegantera pels carrers centrals de la ciutat: rambla del Celler, carrer Sant Bonaventura, plaça Barcelona, carrer Sant Antoni, carrer Valldoreix, carrer Villà, plaça de Lluís Millet, carrer d’Àngel Guimerà, carrer Valldoreix, plaça del Doctor Galtés, carrer del Torrent de la Bomba, continuarà per Francesc de Moragas i Santiago Rusiñol fins a la plaça d’Octavià on es farà la presentació dels gegants i colles participants i el ball conjunt, aproximadament, cap a les 19,30h.

Aquest 2016 la trobada gegantera comptarà amb la participació dels Gegants de Calonge, Ogassa, la Llagosta, Vila de Gràcia (Barcelona), Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Guíxols, Palau-solità i Plegamans, El Catllar, el Clot (Barcelona), Sant Andreu del Palomar (Barcelona), Valldoreix, els Caparrots de Sant Cugat i els amfitrions sancugatencs.

La família gegantera augmenta

El 2 de juliol durant la celebració de la 30ª Trobada de Gegants es presentarà un nou membre de la colla en públic. Es tracta d’un petit gegant, petit en alça, però fort i ample. És rialler, una mica calb i també una mica trapella. Ha nascut a Sant Cugat per encàrrec de la Colla Gegantera. Ha estat modelat per les mans de l’Adolf Priante, artista i geganter. L’elaboració del vestit i l’estructura interna és obra de diversos membres de la colla que ha pogut comptar amb la inestimable participació del Centre de Restauració de Catalunya.

El nou gegant o gegantó, del que encara no coneixem el nom, té mides apropiades perquè pugui ser portat per joves i homes i dones de no gaire alçada i que no acostumen a carregar la Marieta i el Joan. La colla gegantera convida des d’aquí a tots els santcugatecs a conèixer el nou gegant i a sumar-s’hi a la colla per aprendre i ser un nou portador o portadora.

‘’Les gegantes amb tu’’

Campanya impulsada per la colla gegantera de Sant Pere de Vilamajor per recollir diners per la recerca contra el càncer. La campanya, a la qual s’ha sumat la colla gegantera de Sant Cugat, preveu la realització d’una sèrie d’activitats que s’aniran desenvolupant al llarg dels propers mesos.

En concret a Sant Cugat, la presentació de la campanya es farà coincidint amb els actes de Festa Major. Durant les actuacions dels Gegants s’instal·larà una taula per informar sobre la campanya i en la que es podran comprar samarretes amb el lema“Les gegantes amb tu”. Es tracta d’una samarreta de color rosa amb el nom de la campanya en lletres blanques i el perfil sencer de la geganta Marieta també de color blanc. El disseny és de la pintora sancugatenca i membre de la colla de Gegants de Sant Cugat, Maria Fabre.

Els diners que es recullin aniran destinats a la Fundació WHIO (Vall d’Hebron Institut Oncològic), i en concret al projecte: Estudi en profunditat de les alteracions moleculars del càncer de mama: avaluació dels factors moleculars pronòstics i predictius de resposta a tractaments diana contra el càncer de mama.

L’imatge de la portada mostra part dels nous vestits dels Gegants de Sant Cugat ja restaurats. / Fotografia: Geganters de Sant Cugat


Entradas destacadas
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Entradas recientes
bottom of page